ManuKorkman

”Pakkoruotsin” loppu

Hallitukseen jälleen kerran päässyt RKP sai palautettua toisen kotimaisen kielen pakolliseksi ylioppilaskirjoitusten aineeksi. Suomenruotsalaisten kannalta tämä oli puhdas Phyrroksen voitto, neljä vuotta oppositiossa ei ole opettanut puolueelle mitään.

RKP kattoi Perussuomalaisille jälkiruokalautasen pöytään. Nyt puolueella on maahanmuuton, EU:n syyllistämisen lisäksi myös pakkoruotsi. Voiko se enää hävitä vaaleja?

Lyhytnäköinen voitontavoittelu on usein kohtalokasta. Suomalaisista suuri osa on suhtautunut ruotsinkielen  opiskeluun joko lievästi vastustaen tai välinpitämättömästi. Kovin merkittävä peruste sen ei ole äänestyskäyttäytymiselle ole ollut.

Nyt RKP on antanut Perussuomalaisille aseen, jolla ampua kaksikielistä Suomea vähintäänkin jalkaan.

Seuraava hallitus voi hyvinkin olla Perussuomalaiste johtama porvarihallitus. Sellaisessa tilanteessa kaikessa muussa, kuin kieliasioissa liberaali RKP on todennäköisesti oppositiossa. Heikko ja heikon Orpon johtama Kokoomus ei ole myöskään enää tae kahden kotimaisen kielen opiskelulle. Eikä Keskusta, joka on epäonnistunut omassa agendassaan ole myöskään avuksi.

En enää osaa sanoa, kumpi on suurempi uhka Suomen kaksikielisyydelle, RKP vai PS.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Persut ovat olleet kumman hiljaa, joten olen alkanut epäillä, että puolue on täynnä vässyköitä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ehkä kuulemme kuitenkin, kunhan oppositiopolitiikka kunnolla alkaa;)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eix ruotsin opiskelu oo nyttenkin ollut pakollista lukiossa tai siis B-kieli, 5 kurssia. Sitä ei ole vaan vähään aikaan tarvinnut kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa?

Et käytännössä tilanne ei aikuisten oikeasti muutu nyt mihinkään.

Tai siis lukion oppimäärä taitaa olla perussuomalaisille tuntematon?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Perussuomalaiset ovat Suomen kansan puolesta uhritumisen mestareita. Halusimme sitä tai ei. Eu ja maahanmuuton lisäksi he ovat nyt saaneet yhden täyn lisää pakkiinsa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persut ja (toivottavasti) Lepomäen johtama Kokoomus lihovat varmasti oppositiossa ja uskon että nämä kaksi käyvät kisaa seuraavasta pääministeripuolueen asemasta. Todennäköisesti muodostavat hallituksen rungon. Ellei jotain kummallista tapahdu, keskeisiä teemoja ovat edelleen talous, mmaahanmuutto ja suhtautuminen ilmastoasioihin.

Sen sijaan en usko, että ruotsin asema vaikuttaisi merkittävästi lopputulemaan. Tähän mennessä sillä on ollut vähän jos yhtään vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen.

RKP:n ajattelua tuntuu ohjaavan Taxellin paradoksi ja puolueesta löytyy ihan samanlaisia änkyröitä kuin peilin toiselta puolen persuista, poteroihin kaivaudutaan tiukasti. Siinä olen samaa mieltä että puolueen tiukat kannat ennemmin haittaavat kuin hyödyttävät äänestäjäkuntaansa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Minusta RKP kaivaa omaa hautaamassa Taxelin opeilla ja nyt tällä pyrkimyksellä saada toinen kotimainen kieli pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa. Kyseessä on lyhytnäköinen toiminta. Minusta nyky RKP toimii hölmösti.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jos historia opettaa mitään niin tämän hallituksen tekemisissä riittää täkyjä seuraavana nelivuotiskauden aika enemmän kuin tarpeeksi.
Kun nyt sloganeja ja puolivitsejä heitelleestä Soinista on lopullisesti, toivottavasti, eroon ainakin Perussuomalaisten osalta, niin Perussuomalaiset voivat tuoda enemmän asioita esille asiapohjalta ilman Soinin populismia. Populismin avullahan Soini nousi ja onhan hän kai tehnyt pro gradunsa juuri populismista. Ilmeisesti osasi sitten soveltaa gradunsa oppia käytäntöön.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ruotsin kielen asemaan kajoaminen nosti aiheen tuoreesti esille myös (ja ennen kaikkea) pakkoruotsin vastustajien taholla. Saa nähdä pitääkö hallituksella pokka edes toteuttaa tuota, koska aika moni taho on aktivoitunut protestoimaan sitä. Tällä hetkellä väitetään, että sitä valmistellaan kuitenkin niin kauan ja hartaasti, että hallitus ehtii melkein vaihtua (ja kumota päätöksen) ennen kuin se edes astuisi voimaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kokoomus on pulassa ilman suomenruotsalaista rahoitusta. Joten pakkoruotsilla on vahva tukijansa myös seuraavassa hallituksessa. RKP on voittaja pakkoruotsin suhteen tulevaisuudessakin. Täytyy tapahtua jotakin suurempaa ennen kuin tähän asiaan tulee muutos.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kertoisitko tästä suomenruotsalaisesta rahoituksesta kokoomukselle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämä on yleisesti tunnettu tosiasia!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #13

Olin aiemmin Kokoomuksen jäsen ja toimin mm. kunnallisjärjestön hallituksessa, eikä minulla ole tuollaista tietoa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Kuitenkin käytännössä RKP ja Kokoomus voitaisiin yhdistää! Niin samanlaisia ovat nykyään!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ruotsin kouluopetus ja maahanmuutto ovat niin vähäpätöisiä tekijöitä ja arjessa näkymättömiä aiheita että odotan oppositiolta jotain konkreettisempaa, sivistynyttä kritiikkiä sortumatta öyhötykseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Niin minäkin, mutta seuraavissa vaaleissa noilla aiheilla voi nousta suurimmaksi puolueeksi. Lähellä oli viimeksikin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Ruotsin kouluopetus ja maahanmuutto ovat niin vähäpätöisiä tekijöitä ja arjessa näkymättömiä aiheita"

Ne on juuri niitä aiheita, mitkä näkyy joka päivä perheiden arjessa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Huonosta maahanmuutosta johtuvat kulut kasvavat korkoa vuosi vuodelta.
Kaksikielisyydestä johtuvat kulut taas pikkuhiljaa vähenevät.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Toisaalta suomenruotsalaiset ovat tuottavia kansalaisia. Pohjanmaalla maalaiskuntien työttömyys prosentit ovat 2-6% välissä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Phyrroksen voitto" - veit jalat suustani. ;)

Hyvä blogi, kiitos.

Henry

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Luultavasti Manu on tässä oikeassa pakkoruotsin suhteen. Kuten aiemmin kirjoitin, että maahanmuuttokriitikot voittavat tulevat vaalit, niin jokainen puolue huomasi olevansa maahanmuuttokriittinen.

Samoin tulee käymään pakkoruotsille. Persuille ei tulla antamaan tässä lyömäasetta seuraaviin vaaleihin nousta suurimmaksi puolueeksi, vaan kaikki puolueet sopivat ennen vaaleja poistavansa pakkoruotsin, jolloin meille tulee vapaa kielivalinta.

Vapaa kielivalinta -sivuilla on hyvä kommentti asiaan liittyen. https://vapaakielivalinta.fi/forum/viewtopic.php?t...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kunnes vaalit ovat ohi ja alkaa hallitusneuvottelut.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Persujen kannattaa käyttää tilanne hyödykseen ollaakseen seuraavissa vaaleissa suurin puolue, jolloin se voisi viimeinkin lunastaa lupauksensa pakkoruotsin poistosta.

Asiastahan käytiin runsaasti keskustelua Juha Sipilän otettua tähän kantaa 22.3.2017. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/216982-sipila-pyo...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #21

Ottihan Juha Sipilä, siis poliitikko, asiaan kantaa 2017. Mitä se tarkoittaa käytännössä?
Ei yhtään mitään.
Poliitikko voi olla tänään yhtä mieltä ja jo ennen iltaa toista mieltä. Tai oikeastaan on.

Ylipäätään näen asian niin että ei pidä lähteä oletuksesta että, kun itse on rehellinen ja sanansa pitävä, että muut ovat samanlaisia. Meidät on vain opetettu lapsesta alkaen siihen että kaikki ovat hyviä ja rehellisiä ja tekevät niin kuin lupaavat. Tosiasiassa oikeassa elämässä tällainen on aika harvinaista. Näin toimitaan vain jos se on oman edun, ja ennen kaikkea lyhytnäköisen oman edun, mukaista.

Mitä enemmän tästä "pakkoruotsista" jauhetaan, sitä tärkeämmäksi se muuttuu joillekin, poislukien Suomen ruotsinkieliset. Samalla saadaan oikeat asiat pois keskusteluista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #22

Nyt kun keskusta meni hallitukseen, niin RKP:llä oli oiva paikka nostaa pakkoruotsi esille, koska Sipilä on samaa mieltä.

Se on totta, että pakkoruotsi-keskustelu vie huomiota muista asioista, koska ne jäävät pimentoon. Näinhän yleensä politiikassa tehdään, suunnataan kansan katseet muualle, jottei se huomaisi, mitä valtakunnassa oikeasti tapahtuu.

Käyttäjän jaakkohakala50 kuva
Jaakko Hakala Vastaus kommenttiin #21

Mitäs me tehdään perustuslaille?? Laki takaa samat perusoikeudet ruotsinkielisille. Tällä hetkellä esim.oikeudessa ei ole riittävästä kaksikielisiä, puhumattakaan terveydenhuollossa. Poistetaanko samalla "pakko Suomi"?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #25

Laitoin tuonne alempaan kommenttiin (26.) kirjoitukseni, niin siinä on vastaus, mitä perustuslaki asiasta sanoo ja samoin mielipiteeni, miten palveluja olisi mahdollisuus saada ruotsin kielellä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomalaisista suuri osa on suhtautunut ruotsinkielen opiskeluun joko lievästi vastustaen tai välinpitämättömästi. Näin sanot. Itse luin, että 74% poistaisi pakkoruotsin.

Toivot, että eduskunta estävää kansan enemmistön toteutumisen. Kauas demokratia karkaa. Eipä ihme luottamus ei ole korkea.

Erikoinen perustelu on myös, että asia on pieni tai ei ole tärkeä. Kysymys on kuitenkin kymmenien miljoonien koulutuspanoksesta, joka voisi toimia paremmin muissa kielissä. Mikä hinta on? Onko arvioita.?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nyt en tiedä tarkkaa summaa, enkä sitä ehdi tarkastamaan eri lähteistä, mutta vuonna 2011 tekemässäni kirjoituksessa olin tutkinut, että kaksikielisyys maksaisi vuositasolla yli kaksi miljardia euroa.

http://cdn.simplesite.com/i/19/82/2851341589359826...

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kieli on ajattelun väline ja jos sen hallitsee huonosti, on oletettavaa, että sen ymmärtäminenkin on vaikeaa. Ruotsin kielen yksi ongelma kouluopetuksessa suomenkielisillä on se, ettei sitä tarvita ja kohtaamisia on hyvin harvoin, kun oppimista ei arjessa tapahdu ,kun ei ole käyttöä niin ei ole. Ruotsinkielisellä suomen oppiminen on taas on päivittäin, koska oppimisympäristö sekä työympäristö on usein suomenkielinen, joten oppiminen on luonnollista. Missä me arjessa sitä puhuisimme sekä oppisimme ? .

Miksi pakotetaan opiskelemaan pientä marginaalikieltä, mitä monikaan eläessään koskaan tulee tarvitsemaan ? EU-alueella missä suomikin on, noin 51% käyttää englannin kieltä. Käytetyimpien kielten puhujat muodostavat 80 %, mailman kielistä johon kärkipäihin englantikin kuuluu. Ruotsi kuuluu 0.3 % vähiten puhutuimman kielien joukkoon, nykyinen kielipolitiikka ajaa suomalaiset nuoret pohjoismaalaiseen kielityhjiöön,

Kaksikielisyys ja monikielisyys tarkoittaa suomalaisille arjessa vuorovaikutusta ihmisten välillä. On nurinkurista, että RKP:n virallinen linja on turvata ruotsin kielen asema vaatimalla yksikielisiä ratkaisuja päiväkodeissa, kouluissa ja korkeakouluissa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olet oikeassa tuon oppimisen suhteen samoinkuin vuorovaikutksen.

Tuohon lielte yleisyyteen sanoisin kuitenkin että tuolla ajattelutavalla on pallolla jossain vaiheessa vain yksi tai kaksi kieltä.
Koska jo puolet käyttää englantia niin sen käyttöä pitäisi lisätä. Taiu muiden valtakielten. Näin pienet kielet katoaisivat aika nopeasti nykyisellä globalisaatiomallilla.
Toisdaalta puhumme että kaikki olemassa oleva pitöäisi säilyttää ja toisaalta sitten että pienet kielet ovat "tarpeettomia" koska niitä puhuu niin pieni määrä ihmisiä.
Mielestäni suomi on yksi monista hyvin rikkaista kielistä, sillä voidaan ilmaista asioita paljon selkeämmin kuin esim. kiinalla jossa sanat eivät taivu ollenkaan eikä taida olla paljoa prepositioitakaan korvaamaassa taipumista. (tämä on vain mututuntumaa).

Vaikuttaa siltä että ruotsi tulee katoamaan Suomesta jollain aikavälillä. Tunnen ruotsinkielisiä joilla lapset ovat olleet suomenkileisessä esikoulkussa ja sitten koulussa. Tämä siksi että he pärjäisivät paremmin aikanaan työelämässä.
Ruotsi on heillä jäänyt siis "kotikieleksi" mikä tarkoittaa että se ensiksikin köyhtyy ja toisekseen jää vähitellen pois.

En ota kantaa "paskkoruotsin" puolesta tai vastaan koska minun ei tarvitse enää.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tässä vielä persuille vetoapua pakkoruotsin poistamisen perusteluille sekä muillekin tietenkin luettavaksi. http://www.ritvapuolakka.fi/412932974

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset